El Camí de Lluc en la història


Si hi ha un lloc que ha estat sagrat per als pobles que han habitat l'illa, aquest ha estat el bosc de Lluc, al cor de la serra de Tramuntana. De manera intuïtiva tots els pobles han reconegut que Lluc és un lloc de poder on la Mare Terra manifesta la seva força i es dóna la mà amb l'energia còsmica del Pare Cel .
Mallorca és una illa, la cultura és el mestissatge i cadascuna de les civilitzacions que han passat per ella han deixat un pòsit. Per a la cultura talaiòtica, la espiritualitat es manifestava en el culte als morts, la Cometa dels Morts de Lluc va ser un lloc d'enterrament que els mallorquins prehistòrics van dedicar al misteri del viatge a l'altra vida.

 

Per als romans que van habitar l'illa ser un Lucus , un bosc sagrat dedicat a la deessa Diana. La força natural assenyalava a Lluc com un lloc idoni per celebrar la fertilitat de la terra.
Durant la cristianització, als Templers, monjos - cavallers que tenien sota el seu domini el bosc de Lluc, van iniciar el culte a la Mare de Déu de Lluc, una verge negra, tel·lúrica, molt arrelada a la terra.

Des de llavors les peregrinacions a Lluc han estat habituals entre els habitants de Mallorca i continuen en l'actualitat, perquè aquesta energia que connecta amb una realitat profunda segueix present. No obstant això, les persones del nostre temps necessiten un llenguatge nou, adaptat als temps, per anomenar i relacionar-s'hi. Quins atributs té en els nostres dies ?
 La nostra època es caracteritza per la necessitat de reconèixer el valor espiritual de la natura. I, precisament, un pelegrinatge com el Camí de Lluc és una invitació a sentir el miracle de l'existència en cada pas i en cada pedra, en cada vol de les aus i en cada gir del vent, en cada joc de la llum i en cada brot de vegetació.
Recuperar aquest sentiment de reverència cap a la natura pot contribuir al renaixement ecològic i espiritual que necessitem. I és una via per fer les paus amb nosaltres mateixos, amb la gent que ens envolta i amb el planeta que ens acull i del qual formem part.