Descripció de la ruta d'Alcúdia

Alcúdia és una ciutat que ha tengut el seu pes dins de la història de Mallorca. Ho demostra la murada que tanca la vila i que mostra un excel·lent estat de conservació. Actualment, Alcúdia i la seva platja és un centre turístic important. Començaràs la ruta a l'ermita de la Victòria, situada a uns 7 quilòmetres d'Alcúdia, al nord-est de la ciutat, a la península que finalitza amb el Cap Pinar, el promontori que separa la badia d'Alcúdia de la badia de Pollença. El nom del santuari fa referència a la victòria que obtingueren les tropes reials de Carles V sobre els revoltats de les Germanies l’any 1522.

Gran part de la primera etapa de la ruta transcorre per territori muntanyós, amb l'ascensió a la talaia de la Victòria (446 m) i el posterior descens fins al coll Baix (128 m). A partir d'aquí, els desnivells són suaus i en arribar a Alcúdia valdrà la pena que dediquis unes hores a conèixer la ciutat, amb les seves imponents murades i les restes romanes de Pollentia.

La segona etapa et permetrà conèixer dos elements naturals de primer ordre: la badia d'Alcúdia, amb les serres de Llevant al fons, i l'albufera d'Alcúdia. Aquesta darrera és una zona humida de gran importància mediambiental per la fauna (especialment avícola) i la flora que hi habita, i perquè és zona obligada de pas de les aus migratòries durant els seus viatges entre Europa i Àfrica. A més, és una zona de gran bellesa paisatgística. És per totes aquestes raons que ha estat declarada parc natural: el Parc Natural de s'Albufera. Científics i ornitòlegs de tot el món visiten el parc. L'etapa acaba a Sa Pobla, una vila gran, perfectament plana i d'urbanisme molt quadriculat, on l'agricultura conserva la seva importància i on cada any per Sant Antoni (17 de gener) s'hi celebren unes festes entorn de la màgia del foc, molt arrelades a tota la comarca.

Durant la tercera etapa, la que et conduirà de Sa Pobla fins a Moscari, tendràs sempre al davant la Serra de Tramuntana i els seus cims, especialment el puig de Massanella (1365 m), el més alt que divises, i el puig Tomir (1104 m), caracteritzat per la seva forma arrodonida. Però realment no penetraràs dins la Serra fins l'endemà, a la quarta etapa. La tercera és una etapa d'aproximació, gràcies a la qual coneixeràs Campanet. Aquest és un poble no molt gran; les seves cases, baixes la majoria, estan enclavades sobre un turó allargassat. Encara que per fer-ho t'hauràs de desviar una mica (només un quilòmetre aproximadament), és interessant la visita de l'ermita de Sant Miquel, una de les esglésies més antigues de Mallorca, del segle XIII, i de la zona que l'envolta. L'etapa acaba a Moscari, un poble més petit encara, que pertany al terme municipal de Selva.

A l'etapa final d'aquesta ruta, primer aniràs en lleugera baixada de Moscari a Binibona, un llogaret de mitja dotzena de cases, la majoria dedicades a l'activitat turística. A partir de Binibona ja t'endinsaràs dins la Serra per un camí de muntanya que et conduirà, primer a la finca de ses Figueroles, actualment de propietat pública, un bon exemple del que era abans una possessió mallorquina de muntanya, i després al coll de sa Batalla, entreforc de confluència de la carretera i el camí que condueixen a Lluc, el punt final de la ruta.