Descripció de la ruta d'Artà

L’itinerari neix dins les coves d’Artà per arribar fins a la muntanya, en un recorregut de noranta kilòmetres. Travessa la serra de Llevant, amb elevacions al voltant dels cinc-cents metres, fa un tram costaner per després endinsar-nos per una vall cap a la plana d’Ariany, Santa Margalida i Muro, envoltada de conreus fèrtils. A Muro la ruta enllaça amb el llegendari camí de na Pontons que passa per la plana agrícola de Sa Pobla i ens du fins a l’ermita de Sant Miquel de Campanet, amb just a devora les fonts Ufanes. En aquest punt ens podem considerar al peu de la muntanya i, a partir d’aquí caminam entre oliveres i conreus més propis de terres primers i amb costers pronunciats. Finalment arribam a la plaça dels pelegrins, a Lluc. El recorregut coincideix amb el projecte de Gran Ruta (GR) 222 d’Artà a Lluc.

Com que venim de l’est, aquest camí convida a despertar les energies d’allò que comença, de la creativitat i de la comunicació. Ens permet establir un pont permanent entre l’interior de la terra, simbolitzat per la cova, i l’elevació de l’esperit, caracteritzat per la muntanya. En qualsevol cas, el recorregut s’endinsa entre uns camins pocs concorreguts, que ens poden sorprendre a cada pas.

Hi ha indrets que mereixen una aturada per sentir l’energia del lloc: un cas seria ses Païsses d’Artà, la casa natal del savi Joan Mascaró a Santa Margalida o l’ermita de Sant Vicenç, que configura una curiosa arquitectura de culte popular.

Però allà on segur que no podem passar de llarg sense fer una fonda alenada és pels boscos d’alzinar pasturat, és a dir, sense sotabosc. Llocs naturals summament acollidors que conviden a la meditació.