Mallorca, lloc de peregrinatge

Mallorca és una illa tan bella i única que en els darrers seixanta anys s'ha convertit en un parc d'atraccions per als turistes. Però per mi Mallorca no és una destinació turística, és un lloc de peregrinació.

Si viatges a aquesta illa com a turista, trobaràs un hotel o una platja similar a la de molts altres destinacions. Però si vas a Mallorca com a pelegrí i sents i aprecies profundament el lloc, hi trobaràs alguna cosa especial, única, sagrada i bella, que té la seva pròpia integritat i el seu propi geni.
Quan em trob amb persones que desitgen visitar Mallorca els convid al fet que hi viatgin com a pelegrins, no com uns turistes. Perquè si vols tenir una idea de l'esperit mallorquí i sentir l'energia del lloc, has d'anar-hi sense idees o expectatives preconcebudes.

Quan viatges com a turista, estàs interessat principalment en tu mateix. Cerques la teva pròpia comoditat. Vols la platja per a tu, un bon hotel per a tu, un bon restaurant per a tu. La ment turista és una ment molt egocèntrica, molt centrada en si mateixa.

La ment turista diu: no m'importa el lloc, jo vull la meva comoditat. Però quan acudeixes com a pelegrí, viatges pel valor intrínsec del lloc en si. La ment del pelegrí està lliure de les expectatives, lliure d'idees preconcebudes i sense judici. I està en un viatge de descobriment; descobriment del lloc i el descobriment d'un mateix.

La peregrinació és un viatge de autorealització a través de la gratitud i l'estima. Gràcies al fet que un pelegrí no té expectatives, té el plaer, el delit i l'alegria en la celebració del lloc que descobreix. A més, crea una relació profunda amb si mateix i amb la gent que es troba.

Jo he visitat Mallorca durant els darrers deu anys i he anat descobrint amb frescor i sorpresa la qualitat sagrada d'aquesta Illa. Per aquest motiu li dic a la gent que, si volen trobar l'alegria i el delit, vagin a Mallorca com a pelegrins i no com a turistes.

Satish Kumar