Descripció de la ruta de Manacor

Un dels atractius d'aquesta ruta és que et permetrà gaudir d'una gran diversitat de paisatges. Comença a Portocristo, un dels nuclis costaners més interessants de la comarca de Llevant, on es poden visitar, a pesar de l'excessiva explotació turística, les seves coves, del Drac i dels Hams, llocs dotats d'una força i espiritualitat especials.

Quan travessis Manacor et farà la impressió d'una ciutat lletja, bastant caòtica des del punt de vista urbanístic, però és molt viva culturalment parlant. Les festes de Sant Antoni, pel mes de gener, són un exemple de participació popular entorn de la màgia del foc i de les figures mítiques del sant i del Dimoni. A més, Manacor és la capital del teatre, amb multitud d'espectacles al llarg de tot l'any i una fira teatral anual molt important.

Sortint de Manacor, i abans d'arribar a la comarca del Pla, passaràs per una petita vall molt singular, perquè és zona de reguiu gràcies al torrent de na Borges que la travessa, i està enrevoltada de zones de secà.

Així hauràs arribat al Pla, un nom que no t'ha de dur a confusió: pujaràs i davallaràs petites elevacions, algunes d'elles amb el seu santuari, com el de Bonany a Petra i el de Consolació a Sant Joan, llocs des d'on gaudiràs de la bellesa del paisatge i d'una gran sensació de pau. Aquesta mateixa sensació, la tendràs al poblat talaiòtic de Son Forners, a Montuïri, i et sentiràs lligat espiritualment als primers pobladors de l'illa.

Després de Costitx, pujaràs al puig de Santa Magdalena, un altre santuari digne de ser viscut pausadament, i que et permetrà percebre la proximitat del destí final de la ruta: el cor de la Serra, la mirada et diu que ja la tens a tocar. Travessaràs Inca, una ciutat gran, comercial, capital de la comarca del Raiguer, i arribaràs a Mancor, una de les portes d'accés a la Serra de Tramuntana.

A partir d'aquí el paisatge ha canviat per complet. Oliveres i alzines centenàries seran les teves companyes de viatge, amb les quals podràs compartir l'energia positiva que desprenen. Transitaràs per camins empinats, tendràs el puig de Massanella just a la vora, coneixeràs llocs emblemàtics com la possessió de Comafreda, el coll de la Batalla i el refugi de Son Amer, i seràs a Lluc, el bosc sagrat, el punt final de la ruta.