Descripció de la Ruta de Palma

Aquesta ruta uneix dos dels punts de més transcendència espiritual de Mallorca: la Seu de Palma i Lluc. La primera part de la ruta, fins a Bunyola, és completament plana i et servirà per acostar-te a llocs històrics importants: monestir de la Real, la font de Mestre Pere i la gran possessió de Raixa.

A partir de Bunyola, t'endinsaràs dins el territori muntanyenc de la Serra de Tramuntana. Passaràs per la Comuna d'aquest poble, una zona que era abans econòmicament important per l'explotació forestal que s'hi practicava -alzines i pins-, però que ara ha quedat reduïda en essència a zona d'esbarjo; l'excursionisme hi és predominant. El penyal d'Honor és una miranda excepcional que et permetrà copsar la bellesa i la grandiositat de tota la Serra de Tramuntana.

També coneixeràs Orient i la seva vall, un petit poble de muntanya de cases arrecerades al voltant de la diminuta església parroquial. De la vall, destaca la possessió de Coma-sema, amb unes magnífiques i grandioses cases i altres instal·lacions, com l'esplèndid safareig. A partir d'ara, faràs la travessa quasi sempre acompanyat per alzines centenàries que et regalaran ombra i energia.

Aquest recorregut et permetrà conèixer també el torrent d'Almadrà i l'embassament de Cúber, elements importants per al subministrament d'aigua potable a Palma. Quan arribis a la font des Noguer, punt molt freqüentat pels excursionistes, enllaçaràs amb el GR-221 o la Ruta de pedra en sec, anomenada així per la gran quantitat de construccions (parets, cases, fonts...) que trobaràs fetes amb pedres perfectament ordenades, sense la necessitat de recórrer a cap argamassa per donar-los consistència.

Font des Noguer enllà, el camí està perfectament senyalitzat. Veuràs el puig Major i el puig de Massanella, els més alts  de l'illa, i l'embassament del Gorg Blau, amb les seves reserves d'aigua. Passaràs per la font des Prat i per diverses cases de neu: les cases de neu d'en Galileu han estat restaurades de forma magnífica; són un bon testimoni  per comprendre la bellesa de la tècnica de la pedra en sec.  I el tram de camí anomenat les Voltes d'en Galileu, també ho és, un altre excel·lent exemple.

Hauràs pujat i baixat molts de pendents, però al final arribaràs a Lluc, al cor de la Serra,  objectiu final d'aquesta «passejada».